Sandarne

Arizona ger svar om oljeutsläppet

1:44 min

I slutet på april ska Arizona Chemical ge besked om vad som orsakade utsläppet av råtallolja strax före jul.

Personalchefen Karl Butler säger att två oberoende företag, utöver Arizonas egen analysgrupp, nu lämnat in de rapporter som ska ge svar på vad som hänt.

– Båda konsultbolagen har jobbat oberoende av varandra och nu håller vi på att sammanställa en rapport av alla tre grupperna. Och vi förväntar oss att svaret kommer i slutet av den här månaden.

Väntat på svar
Den 20 december rann 800 000 liter olja ut i havet från en av Arizona Chemicals förvaringscisterner.

Sen dess har många nyfiket väntat på ett svar över hur det kunde inträffa.

Ger viktigt besked
Förutom Arizonas egen analysgrupp så har två andra konsultbolag oberoende av varandra undersökt cisternen. Personalchefen Karl Butler säger att svaret är viktigt för att förhindra liknande olyckor på andra håll i landet i framtiden.

Så sent som 2008 både lagades och besiktigades sprickskador i den cistern som sprang läck, men Karl Butler kan inte svara på om det är de lagningarna som gett vika.

– Nej, jag vet inte det. Jag måste se slutrapporten först.

Sanering i påsk
Samtidigt, på andra sidan sundet, så fortsätter kommunens saneringsarbete.

Arizona har nu betalat de första räkningarna för arbetet som lagts ner. Men Karl Butler vill inte gärna prata om kostnader, han fortsätter att trycka på att Arizona på alla sätt vill och kommer att ta sitt ansvar.

"Tar vårt ansvar"
Så när en förfrågan kom från kommunen att skicka ut extra en större saneringsgrupp extra under påskhelgen så säger Karl Butler:

– Vi tar vårt ansvar, vill kommunen ta ut personer på en helg så tackar vi för det. Vi kommer ta hela saneringskostnaden.