Bollnäs

Naturbruksgymnasium startar i Simeå

Centerpolitikern och företagaren Karin Ånöstam i Bollnäs kommer tillsammans med lantbrukaren Sigrid Bergåkra att starta ett naturbruksgymnasium på Bergåkra gård i Simeå norr om Arbrå. Skoinspektionen har gett grönt ljus och friskolebidrag under förutsättning att undervisningen kommer igång senast vid årsskiftet.

I går godkände Skolinspektionen ansökan om att starta friskola och Karin Ånöstam ger därmed upp sina tidigare ansträngningar att överta Naturbruksgymnasiet Nytorp i Arbrå. Däremot planerar hon nu att ta över Nytorps elever till det nya naturbruksgymnasiet i Bergåkra gård.

- Det är vår ambition, men vi måste först lösa kraven på inkvartering och undervisningslokaler, säger Karin Ånöstam i en första kommentar till P4 Gävleborg.

Undervisning i "moduler"

Bergåkra gård är ett lantbruk och hästgård som dock måste kompletteras för att kunna fungera som skola. Tanken är att så kallade undervisningsmoduler ska fungera som lektionssalar, en lösning som Skolinspektionen alltså nu har godkänt.

- Sådana moduler kan hyras in och sedan byggas ut så att de exakt motsvarar behovet av lokaler, berättar Karin Ånöstam.

Boende i internat

Den nya skolan ska heta Hälsinglands naturbruksgymnasium och är godkänd för att undervisa 28 respektive 21 elever i inriktningarna lantbruk och djur på det nationella Naturbruksprogrammet. Ett första problem att lösa blir då inkvarteringen av de elever som måste bo på vid skolan under studietiden.

- Vi håller redan på att undersöka vilka förutsättningar till internat som det finns på orten, säger Karin Ånöstam.

nyheterna.gavleborg@sverigesradio.se