Hälsingland

Svårt att bevisa människohandel

1:21 min

I förmiddags startade en omfattande rättegång i Hudiksvalls tingsrätt mot ett par från Bulgarien som är misstänkta för människohandel. Enligt åklagare Christina Voigt är det mycket som måste stämma för att få till en fällande dom.

– Det är en väldigt komplicerad lagstiftning för det är väldigt många olika moment i en längre händelsekedja som ska vara uppfyllda, säger Christina Voigt.

Åklagaren hävdar att paret har lurat och utnyttjat totalt 13 personer under två somrar. Paret har rekryterat landsmän och transporterat dem till Söderhamn för att plocka bär med löften om gratis kost och logi och bra betalt.

Bodde på en toalett och utomhus
Men väl i Sverige har bärplockarnas pass tagits om hand och de har inte fått några pengar utan hotats och slagits för att arbeta och förhållandena har varit minst sagt miserabla menar åklagare Christina Voigt.

– De har levt under rätt ovärdiga förhållanden. Några har bott på en torrtoalett och några har bott utomhus i en bil när det varit väldigt kallt ute och maten som de fått tillgång till är mat som de fått hämta själva ur containrar utanför mataffärer, alltså slängd mat helt enkelt, säger hon.

Utredningen växte
Åtalet mot paret från Bulgarien blev mycket mer omfattande än vad åklagare Christina Voigt räknade med när utredningen startade i oktober.

Då kände man bara till händelsen från 2010 men det skulle visa sig att ytterligare sex personer hade utnyttjats redan sommaren innan.

– De som drabbades 2009 har aldrig gjort någon anmälan i Sverige men däremot har de gjort en anmälan i sitt hemland och det var så det kom till vår kännedom, säger Christina Voigt.

11 av de 13 drabbade personerna begär skadestånd totalt 300.000 kronor. Det åtalade paret hävdar att de är oskyldiga till anklagelserna.

Försvarsadvokat Peter Wiesel företräder den åtalade kvinnan:

– Hon förnekar brott och menar att de här personerna frivilligt befunnit sig i Söderhamnstrakten och att man har plockat bär men att det inte blivit någon större vinst över, säger Peter Wiesel.

Rättegången beräknas pågå i 12 dagar