100 dagar efter dagmar

Skogen skeppas bort

1:26 min

Stormen Dagmar har förändrat skogslandskapet i södra Norrland ordentligt. I Hälsingland och östra Härjedalen drabbades cirka 3000 medlemmar av skogsägarföreningen Mellanskog i olika grad.

Dagmar slog omkull 4,5 till 5 miljoner kubikmeter skog, det är 1000 båtlaster. Privatskogägarna har drabbats olika men ca 3000 av Mellanskogs medlemmar i norra Hälsingland och östra Härjedalen har skador.

– Sedan kan man fortfarande känna en oro att det kan finnas områden som inte är kända än, säger Lars Wirén som är virkesområdeschef.

50-tal tågtransporter och 4 båtar
30 grupper kör fram timmer, häIften är inlånade från andra håll. Målet är att I sommar ska den stormfällda skogen vara framkörd, men till vem?

– Oj oj, det är en väldig spridning på det. Till största delen går det till sågverk som vi normalt har affärer med men också till kunder som vi normalt inte säljer talltimmer till. Vi har ett 50-tal tågtransporter till sågverk i Östergötland, sågverk i Småland, 4 båtar som ska ner till sågverk i södra Sverige utanför Mönsterås, säger Lars Wirén.

Betyder det här att priset pressas när utbudet är större?

– Nja, det är ju en del av det som ingår i vår match, att se till att det inte blir ett virkesöverskott som pressar priset.

Vem har tjänat på den här stormen?

-- Det finns ingen som har tjänat på den här stormen.

Vilka har förlorat mest?

– De skogsägare som drabbats hårdast i Ljusdal, Ramsjö, Ytterhogdal.