hälsingland

Fängelse för övergrepp mot barn på bibliotek

1:34 min

Det blev fängelse i två år och sex månader för den man från södra Hälsingland som stått åtalad för att ha våldtagit en pojke på biblioteket i Söderhamn och för att sexuellt ha ofredat tre pojkar på biblioteket i Bollnäs.

Domen gällande våldtäkten bygger till stor del på pojkens egen berättelse som tingsrätten tycker är både trovärdig och tillförlitlig. En uppfattning som åklagare Carl-Johan Granlund delar.

– Jag tycker också att pojkens berättelse har varit mycket trovärdig. man måste tänka på att det handlar om ett väldigt litet barn, säger Carl-Johan Granlund.

Hudiksvalls tingsrätt bedömer att straffvärdet ligger på tre års fängelse men eftersom mannen har ett begåvningshandikapp blir det en viss rabatt.

Samtidigt konstaterar tingsrätten att mannen har återfallit i likartad brottslighet som tidigare.

2009 dömdes han till skyddstillsyn för sexualbrott mot barn och därför anser tingsrätten att längden på fängelsestraffet ska bestämmas till två år och sex månader. Mannen ska också betala 110.000 kronor i skadestånd till pojken.

Under tingsrättsförhandlingarna nekade 33-åringen till brott. Mannens försvarsadvokat Lars Lundkvist säger till P4 Gävleborg att han inte har någon kommentar till domen än eftersom han inte hunnit läsa den.