Emilia fick sent cancerbesked

23-åriga Emilia Öhlander anmäler Södertulls hälsocentral, akuten och familjeläkarjouren i Gävle till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, efter att det dröjt två månader innan hon fick diagnosen leukemi.

I slutet av november förra året drabbades 23-åriga Emilia Öhlander av kraftiga magsmärtor. På Södertulls hälsocentral sa man att hon hade magkatarr. Men två månader senare konstaterades på Akademiska sjukhuset i Uppsala att Emilia hade akut leukemi, som är en form av blodcancer.

- Jag kände mig nonchalerad, kränkt och misstrodd, berättar Emilia när hon bjuder på kaffe i sin lilla lägenhet i Gävle.

I nästan två månader hade hon kraftiga smärtor i magen och hon kunde inte äta och inte sova. Men trots att Emilia och hennes mamma Lena bad om det gjordes ingen grundlig undersökning för att ta reda på vad som var fel.

Emilia är sedan i maj utskriven från Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hon mår bra och är idag en pigg och glad ung kvinna. Att hon har varit svårt sjuk är svårt att förstå.

Men trots att hon nu är frisk så är förtroendet i botten för de som vårdade henne i Gävle under de vintermånader då hon var som sjukast.