ockelbo

Hållbart naturbruk diskuteras

1:18 min

I dag och i helgen anordnas en naturbrukskonferens i Ockelbo. Bland annat kommer man att diskutera hållbara sätt att odla skog och mark, men man kommer också att göra flera besök hos lokala producenter i Gävleborg.

– Det kommer att komma småbrukare, stadsodlare, aktiva från miljöorganisationer och solidaritetsorganisationer och förhoppningsvis mycket folk från Ockelbo och Gävleborg, säger Josefine Höijer som är en av arrangörerna.

Det här är den tredje naturbrukskonferensen i ordningen som i år väntas locka mer än 80 deltagare. På schemat står flera studiebesök till lokala skogs- och naturbruk.

Bland annat ska man åka till Hans-Olov Lönns familjeföretag utanför Järbo där han tillverkar lokalproducerat virke.

Men det är egentligen något annat som driver Hans-Olov Lönn. Hans lilla familjesåg är egentligen ett sätt för honom att få arbeta på landsbygden och att få utveckla sin hemby.

– Om vi kan förädla byns egen råvara och konsumera den här lokalt kan vi kanske generera 10-15 jobb. Då blir det fler som handlar på affären och det blir fler barn i skolan, säger Hans-Olov Lönn.

Mathias Wogenius är lantbrukare från Ångermanland och är också med och arrangerar konferensen.

– Jag tror att vi behöver en rörelse för att skapa ett hållbart naturbruk i Sverige, för vi har det väldigt mycket sämre ställt än vad vi kanske tror med våra skogar och vår matproduktion, säger Mathias Wogenius.