Vi Gävleborgare

Hofors har yngst föräldrar i länet

1:48 min

Hofors är den kommun i länet där medelåldern för att få sitt första barn är lägst. Här är kvinnor i genomsnitt 25 år och män 27 år. Det är flera år yngre än man är i till exempel Ockelbo vid första barnets födelse.

Yhennifer Larsson i Torsåker utanför Hofors blev mamma som 15-åring och hon har mött en del fördomar.

– När jag gick i skolan fanns det några som sa att jag var dum som skulle behålla barnet, att det var synd om ungen eftersom jag inte skulle klara av att ta hand om henne eller försörja henne. Men det var några som trodde att jag skulle klara av det också.

Mycket hjälp av mamma

Alicia som snart fyller tre år lagar mat på sin leksaksspis i lägenheten i Torsåker. Här bor hon med sin mamma Yhennifer som nu är 18 år. Alicias pappa kände sig inte mogen att bli förälder tidigt och Yhennifer har mestadels tagit hand om Alicia själv, med mycket hjälp från sin mamma.

Och Hofors är den kommun i länet där medelåldern för att få sitt första barn är lägst. Här är kvinnorna 25 år och männen 27 år i genomsnitt vid första barnets födelse, visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

– Ändå tycker jag att det har stigit lite. För några år sedan var det många flickor som var 16, 17 år när de blev med barn. Det blev en trend, säger Carina Halfvars som jobbar på barnavårdscentralen i Hofors.

Barn i stället för jobb

Hon tror att en bidragande orsak till den låga medelåldern kan vara brist på arbete i kommunen.

– Det är många som går arbetslösa. Och många drar sig för att pendla till Sandviken eller Falun.

Så man skaffar barn i stället?

– Ja, precis.

Men Yhennifer Larsson tycker inte att åldern har någon betydelse.

– När man går i nio månader med barnet i magen får man det där att man ska ta hand om det. Om någon säger nu att de ska ha fest får de ha det utan mig. Jag lämnar inte bort Alicia för något sådant. Hon är den enda jag kan göra allting för.