Vi Gävleborgare

Vi blir föräldrar allt senare i livet

1:44 min

Medelåldern för att få sitt första barn i Gävleborg har ökat med fem år, både för män och kvinnor, de senaste 30 åren. I dag är kvinnor i genomsnitt 27 år och män 30 år vid första barnets födelse.

42-åriga Lisa Svanberg i Ockelbo blev mamma för knappt ett år sedan efter att ha tagit hjälp av en anonym donator i utlandet.

– Jag hade de senaste åren känt att det var något som saknades i mitt liv, och det var framför allt barn. Men då kände jag att jag inte var så gammal än, jag kanske träffar rätt man. Men det blev inte så och åren gick. Och jag kände att jag inte ville leva mitt liv utan barn.

Och nu sitter Lisa Svanberg med dottern Liva i famnen. Lisa åkte alltså utomlands och blev gravid med hjälp av en anonym donator.

– Det känns som att det blir vanligare och vanligare. Framför allt för kvinnor över 35 år som kanske har jobbat, satsat på karriären och inte träffat rätt man.

Och faktum är att vi blir föräldrar allt senare i livet, visar siffror från Statistiska Centralbyrån. På 70-talet var medelåldern för att få sitt första barn i Gävleborg i genomsnitt 22 år för kvinnor och 25 år för män. Nu är motsvarande siffror fem år högre - alltså 27 och 30 år.

– Jag tror att det har med utbildning och karriär att göra. I dag vill många utbilda sig och göra karriär innan de skaffar barn. Då blir man kanske 35--40 år, säger Carina Halfvars som jobbar som sjuksköterska på Barnavårdscentralen i Hofors.

För Lisa Svanberg var det ett stort beslut att bli mamma på egen hand. Men i dag är hon glad att hon tog det beslutet.

– Hon hade ju inte funnits här på jorden om jag inte hade gjort så här.