Gävle

Godisfabrikens arbetare demonstrerar

2:00 min

I Gävle genomförde på lördagen föreningen Läkerolarbetarnas vänner i samarbete med LO en demonstration mot nedläggningen av Cloettas godisfabrik. På klassiskt sätt bestyckade med protestplakat och banderoller marcherade fabriksarbetarna marschera från södra Skeppsbron till Stortorget där ett 100-tal Gävlebor solidariskt slöt upp.

En av de som ville visa sitt stöd i kampen om att få godisföretaget att tänka om var 17-åriga Natalia Maskajano.

- Jag är här här för att att demonstrationen är värd att stödja. Jag tycker det är väldigt viktigt att visa att man inte ska tolerera att  en vinstdrivande fabrik flyttas från Gävle, sa hon.

Fackordföranden är tillbaka

På plats fanns också Fackklubbens stridbare ordförande Wellington Ikubase som tidigare stängdes av från jobbet at företagsledningen.

- För några dagar sedan slängdes jag ut från fabriken, Men jag är tillbaka igen - bara så att ni vet!, sa han förtröstansfullt från talarpodiet.

Gävleborna slöt upp

"Vi tar ingen skit löd stridsropet " och det var för att visa missnöje mot att godisjätten flyttar tillverkningen utomlands - trots att Gävlefabriken är lönsam - som föreningen Läkerolarbetarnas vänner och LO Gävle arrangerade demonstrationen. Ett hundratal människor slöt upp bakom fabriksarbetarnas kamp att få godisjätten att tänka om. En av dom var Rolf Lindblom från Gävle:

- Jag vill stödja de drabbade och deras familjer, sa han.

Kräver nytt beslut

Demonstrationen inleddes med att tåga genom stadsdelarna Brynäs och Söder för att sedan samlas på stortorget - där man sedan höll tal. Mario Izquierdo är Huvudskyddsombud för livsklubben i godisfabriken i Gävle - och enligt honom så hoppas man fortfarande att företaget ska ta tillbaka sitt beslut:

- Vi kämpar för att ägarna ska ändra sitt förslag till något som är positivt både för Gävle och för oss som jobbar på fabriken, sa han.

Kämpar i motvind

Flera fabriksanställda som P4 Gävleborg talat med uppger att stämningen är dämpad på godisfabriken - och att många oroar sig för sin framtid. Azra Kurtalic har jobbat på fabriken i tolv år - hon vill visa ägarna att arbetarna inte viker ner sig:

- Men egentligen tror jag inte att ägarna låter sig påverkas. De tänker bara på vinst och pengar, säger hon.