Elsie och Kjell Farneby hoppas få sin fastighet såld trots att de bor i Morviken som drabbats svårt av Arizona Chemicals oljeutsläpp. Foto: Christian Höijer / Sveriges Radio
Söderhamn

Osäkerhet kring ersättning för oljeskador

Kjell Persson, Segelvik: "Vad ska man göra?"
7:18 min

Det finns en stor osäkerhet kring hur de skärgårdsbor i Söderhamn som drabbats av Arizona Chemicals oljeutsläpp ska kompenseras.

Kjell Persson är ordförande för vägföreningen i Segelvik och han upplever att de som drabbats känner olust inför att kräva skadeanspråk mot kemiföretaget.

-- Möter man ett stort företag med alla sina advokater så måste man känna sig liten. Man har inte uttalat det direkt till mig, men jag har uppfattat det så när jag läst mellan raderna.

Många oroar sig
Våren har kommit till Söderhamns yttre skärgård och Kjell och Birgitta Persson i Morviken kan konstatera att de klarat sig hyggligt undan oljan. Värre är det för många andra boende i grannskapet.

Som ordförande i vägföreningen har Kjell Persson fått många samtal från oroliga skärgårdsbor som undrar om de kan gå samman och agera gemensamt mot kemiföretaget. Men eftersom skadorna skiftar från fastighet till fastighet så är det svårt, menar Kjell Persson. Många undrar om värdet på fastigheterna påverkas:

– Står du i begrepp att sälja så är det jobbigt när det sjunker i värde på grund av oljan. Det är en sanitär olägenhet.

Hamnade mitt i smeten
Elsie och Kjell Farneby hade beslutat sig för att sälja sitt skärgårdsparadis när oljan vällde in från väster. Fastigheten är fortfarande osåld, men familjen hade kontakt med Arizonas personalchef Karl Butler i direkt anslutning till olyckan:

– Han gav inga direkta löften, men han var positiv och han förstod. Och det var lätt eftersom en värdering var gjord redan. De skulle ta kontakt med sina jurister, säger Elsie.

Paret Farneby är positiv till en lösning och vill inte hamna i någon rättslig process, samtidigt vill de ha kompensation om deras fastighet inte blir såld.

– Det skrev jag faktiskt, eller om det drog ut på tiden vill vi ha betalt för hyran. Men det är juristerna som bestämmer, säger Kjell Farneby.

Arizona lovar ta ansvar
Personalchefen Karl Butler lovar att kemiföretaget både vill och kommer att ta sitt ansvar för alla som drabbas. Butler uppmanar också de drabbade att komma in med skadeanspråk som i sin tur förs vidare till företagets advokat.

– Vår advokat i Stockholm har direktkontakt med vårt försäkringsbolag och de hanterar försäkringsanspråk enligt svensk lag, säger Karl Butler.

Men en skadereglering sker inte omedelbart. För att ta paret Farneby som exempel så måste de först få klartecken att Söderhamns kommun blivit klara med saneringen och besiktigat fastigheten innan de återstående skadorna kan bedömas.

– Vi hoppas att det kan bli klart i en ganska snabb process och titta efter ersättning, säger Karl Butler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".