Sigrid Bergåkra, Erik Persson och Karin Ånöstam firar starten av Hälsinglands Naturbruksgymnasium. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
simeå

Nytt naturbruksgymnasium

Sigrid Bergåkra: "Utbildning med internationell prägel på hästsidan"
1:53 min

I höst startar det fristående Hälsinglands Naturbruksgymnasium på gården Bergåkra i Simeå. Utbildningen har två inriktningar, lantbruk och häst.

Bakom satsningen står centerpolitikern Karin Ånöstam och Sigrid Bergåkra, utbildad tränare och domare av Svenska ridsportförbundet.

– På hästsidan blir det en utbildning som har internationell prägel, med en internationell gästtränare varje vecka och som slutmål kunna avlägga hästskötardiplomeringen på engelska och möjliggör för att kunna söka jobb i hela Europa, säger Sigrid Bergåkra.

Den 5 april gav Skolinspektionen tillstånd för skolan och nu är det snabba ryck som gäller för att få tillräckligt med elever till utbildningen. Fram till den 11 maj är det en omvalsperiod inför höstens gymnasiestart.

Än så länge finns inga lärare anställda men enligt Sigrid Bergåkra har många anmält intresse och i dag kunde man presentera rektorn för Hälsinglands naturbruksgymnasium.

Det är Nytorps förre rektor Erik Persson, som gick i pension för fem år sedan, som ska borga för att det blir en god kvalité på utbildningen.

– Till en viss del naturligtvis men även de andra har stora uppgifter när det gäller resurser och så vidare, säger Erik Persson.

Men det blir konkurrens. Även den företagarkonstellation som köpte Nytorp av Bollnäs kommun har för avsikt att starta ett fristående naturbruksgymnasium nästa år.

Frågan är ju om det finns tillräckligt med elever för två naturbruksgymnasier.

– Här är man åtminstone ett år före så det borde gå att etablera det här och sedan vet vi inte hur det blir med det andra, säger Erik Persson.

Hälsinglands Naturbruksgymnasium

-Drivs av Natulära AB i Hälsingland

-Karin Ånöstam är vd och delägare

-Sigrid Bergåkra är delägare

-Skolenheten är förlagd till Bergåkra Gård, Simeå, cirka 20 kilometer norr om Arbrå i Bollnäs kommun.

-Sigrid Bergåkra är utbildad tränare och domare av Svenska ridsportförbundet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".