1 av 4
Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
2 av 4
Veronica Jägbrant, Skogsstyrelsen. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
3 av 4
Ingrid Jakobas från Järvsö. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
4 av 4
Ann Gudéhn, enhetschef på Länsstyrelsen. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
efter dagmar

Skogsägare fick svar

"Ersättning vid insektsangrepp"
1:32 min

I går kväll hölls ett möte i Tallåsen utanför Ljusdal där Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen mötte privata skogsägare amgående efterdyningarna av stormen Dagmar. Många skogsägare är rädda för granbarkborreangrepp eftersom stormfälld skog i naturreservat får ligga orörda.

– Vi kan betala ersättningar om man drabbas av skadeinsekter beroende på naturreservaten. När det gäller säkerhetsfrågor är vi noga med att röja stigar med farligt virke så att det inte blir farligt, säger Länsstyrelsens enhetschef Ann Gudéhn.

Ett 50-tal skogsägare hade kommit till Folkets Hus i Tallåsen och för skogsägaren Ingrid Jakobas i Järvsö var mötet viktigt för att veta vad hon ska göra eftersom hon äger biotopskyddad skog som fällts av stormen.

– Jag skulle vilja få ut det där eftersom det är massa granbarkborrar sedan tidigare, säger Ingrid Jakobas.

Och Skogsstyrelsens Veronica Jägbrant får många markägarfrågor.

– När det gäller stormen har det mest varit frågor kring vindfällen nyckelbiotoper. Det som gäller är att man samråder med oss innan man gör någon åtgärd och så får man resonera sig fram till vad som är klokast, säger Veronica Jägbrant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".