1 av 2
Lucy Braga vill sätta en ny bättre standard för hur vi lämnar jordelivet. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio.
2 av 2
Centerpartisten Roland Ericsson välkomnar planerna på Gävleborgs första hospice. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio
gävle

"Vi måste kunna välja vår död"

Roland Ericsson (C): "Hospice är något alldeles speciellt"
6:46 min

Det behövs valfrihet ända in i döden. Det anser sjuksköterskan Lucy Braga, ordförande för den nybildade stiftelsen Hospice Själaro som redan i år vill öppna Gävleborgs första hospice med 12 vårdplatser i Gävle. Ett bra initiativ tycker sjukhuspastorn och Gävle kommuns Centerpartistiske oppositionsråd Roland Ericsson.

Runt om i landet finns i dag ett drygt tiotal Hospice som erbjuder ett värdigt alternativ för den som inte vill sluta sina dagar på sjukhuset eller kanske i ensamhet hemma. I Gävleborg saknas den möjligheten, konstaterar Lucy Braga:

– Det finns ingen egentlig valmöjlighet när du ska dö. Antingen sker det hemma eller på sjukhuset eller på något korttidsboende.

Ett vallöfte
Ett hospice i Gävleborg var därför också ett vallöfte från samtliga landstingspartier, men hittills är det bara Lucy Bragas stiftelse som visat hur det kan förverkligas. Lokaler och personal har setts ut, en grundplåt till de fyra miljoner kronor som behövs har börjat samlas in, kvalitetssäkrade arbetsrutiner har utformat, en ekologisk-kock står i startgroparna och en vårdhund är under utbildning.

– Tanken är att man ska kunna tillbringa sin sista tid hos "levande". Vi strävar efter att man ska få leva tills man dör - med respekt, med trygghet och med integritet, säger Lucy Braga.

Får politiskt stöd
Ett bra initiativ säger Sjukhuspastorn och Gävle kommuns centerpartistiske oppositionsråd Roland Ericsson som redan 2009 själv föreslog kommunfullmäktige att börja planera för ett hospice. Roland Ericsson har arbetat många år som sjukhuspastor och ser entusiastiskt på möjligheten till en bättre vård i livets slutskede.

– Jag har stått vid många dödsbäddar och vet hur viktigt det är att för den som ska dö att kunna göra det med lugn och värdighet. Ett hospice gör det möjligt, säger han.

Vad den värdighet som Roland Ericsson efterlyser egentligen innebär, har Lucy Braga noga tänkt igenom.

– Det innebär att man inte bara ska behöva vänta på det sista andetaget. Hos oss ska gästen i detalj få bestämma hur livet ska gestalta sig - ända till den stund allt tar slut.

Konkurrens från sjukhuset
Hospiceplanerna möter också konkurrens. Vid Gävle sjukhus onkologiska klinik har verksamhetschefen Johan Ahlgren redan ritningarna klara för ett nytt utbyggt onkologiskt hus.

Det skulle, om bara pengarna fanns, också innehålla en hospiceavdelning med direkt tillgång till sjukhusets alla resurser.

– Det kan rymma patienter som kommer in några dagar för extra smärtbehandling och även rymma patienter som behöver ligga lite längre tid och då mer under hospiceliknande etikett, säger Johan Ahlgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".