Stormen Dagmar

Såren efter "Dagmar" finns kvar

1:33 min

Gävleborg lider fortfarande av sviterna efter Dagmar – den svåra storm som under julhelgen förra året slog till mot både Hälsinglands skogar och dess invånare. Det visar den granskning som P4 Gävleborg gjort i en serie reportage.  

Ännu sliter massor av folk i skogen för att få fram stormfällda träd och vissa skogsägare kommer kanske aldrig att komma över den omfattande förödelse som uppdagades på annandagen då stormen bedarrat.

"En sorg"
Stora värden i form av stormfälld skog har gått förlorade och Hans Nordin som äger skog i Gåda, Ramsjö, säger:

– Det är den största sorgen, att det är så här. Man har haft en långsiktig plan i 20-25 år och så slås benen undan på två tre timmar. Det är just den där känslan av ett långsiktigt skogsbruk på en gård, det är en familjeangelägenhet att det förvaltas vidare.

1000 båtlaster stormfälldes
Dagmar slog omkull 4,5-5 miljoner kubikmeter skog, det motsvarar 1 000 båtlaster.

Privatskogsägarna har drabbats olika hårt, men 3 000 av Mellanskogs medlemmar i norra Hälsingland och östra Härjedalen har skador.

– Sen kan man fortsfarande känna en oro att det finns platser som inte är kända än, säger Lars Wirén, virkesområdeschef på Mellanskog.

"Logistisk utmaning"
Mattias Forslund är platschef vid Setras såg i Färila som dränktes i stormfälld skog.

– Det har varit en logistisk utmaning, säger han.

En storm är ett allt vanliga naturfenom som inte innehåller ordet rättvisa, Leif Nilsson, Sveaskog:

– Dom som skött skogen har fått den omkullblåst, medan dom som skött den mindre bra har klarat sig bättre.

13 000 lastbilslass
Sveaskogs resultatområdeschef Per-Åke Persson summerar:

– Gör vi om den halva miljon kubik som stormfällts för oss till lastbilslass så motsvarar det 13 000 lastbilslass. Ställer man dom efter varandra så räcker det härifrån Skrällberget till Stockholm, och då står dom kant i kant.