Cirka tre decimeter vatten täckte stora delar av lokalen. Foto: Edsbyns Museum

Översvämning stänger Edsbyns museum

0:49 min

Edsbyns museum tvingas hålla stängt hela sommaren till följd av den läckande avloppsledning som för en månad sedan orsakade översvämning i museilokalerna. Tidigast 15 augusti kan det bli aktuellt att öppna igen.

Det var avloppsvatten som läckte ut bland konstverk, böcker och fotografier i museets arkiv i Celciusskolans källare.

Sedan hembygdsföreningen som ansvarar för muséet nu gått igenom hur stora skador översvämningen orsakade, står det klart att muséet inte kommer öppna förrän i augusti. Det säger Elisabeth Eriksson, ordförande i Ovanåkers hembygdsförening:

- Det känns jättetråkigt, samtidigt som vi förstås vill kunna erbjuda besökarna ett trevligt besök. Det är tyvärr inte möjligt just nu.

Ingen tillgänglighet

Museet saknar fortfarande de mattor som revs ut i samband med saneringen av det utrinnande avloppsvatten som ställde till skador i lokalerna. Dessutom ska avloppsledningarna grävas fram ur skolgården utanför muséet.

- Sammantaget betyder det att tillgängligheten försämras så pass mycket att det bästa är att hålla stängt, konstaterar Elisabeth Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista