Hugo Svansson, Liza Fyr och Axel Westin vill sitta säkert. Foto: Evelina Davidsson/ Sveriges Radio
Gävleborg

Bakåtmarsch för säkrare bilåkning

0:57 min

I dag har tiotusentals barn runt om i Sveriges gått baklänges. På initiativ av Volvia försäkringar och NTF har förskolebarn marscherat baklänges för att uppmärksamma att de ska sitta bakåtvända i bilen längre upp i åldrarna än vad som är fallet i dag.

Testebo föräldrakoperativ i Strömsbro utanför Gävle är en av de förskolor som var med i manifestationen. Förskolechefen Eva Frohm tycker att idén är bra och tror att den pedagogiskt upplagda kampanjen kan ge önskad effekt.

- Barn kommer i håg saker de får göra själva och kan föra det vidare till andra, säger hon.

Och förskoleeleven Liza Fyr tvekar inte längre om vakten av att färdas baklänges.

- Det måste man om man är liten. Annars kan man skadas eller dö, säger hon.

Tusentals barn deltar

Det är i landet som helhet totalt drygt 56.000 förskolebarn som ställer upp på kampanjen och alltså under en stund marscherar baklänges idag. I Gävleborg är det jämförelsevis blygsamma 840 barn som deltar, vilket kan jämföras med Västra Götalands län som toppar listan med 11 856 deltagare.

Gävleborgs barn kan emellertid när som helst få en ny chans - man behöver ju inte gå baklänges på en och samma dag. säger Eva Frohm.

- Jag tror att vi kommer att göra det igen, bara för att det var så kul. Och allt som bidrar till ökad säkerhet för baren är ju bra, konstaterar hon.

Evelina Davidsson
evelina.davidsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista