Förberedelser in i det sista på Hedängsskolan. Foto: Emil Lundberg/Sveriges Radio

Omvänd företagsmässa i Storvik

En framgång säger Maria Eriksson
1:40 min

I Storvik vänder nu Hedängsskolans åttondeklassare på steken och ordnar i morgon själva en företagsmässa om alla de företag de hunnit besöka under sin skoltid. Mässan ska visa upp företagen i koncentrerad form och för en gångs skull är det är elevernas egna erfarenheter som kommer till uttryck.

Vanligast är förstås att företag ordnar mässor och presenterar sig själva för en bredare krets. I Storvik gör emellertid åttorna på Hedängsskolan tvärt om och förverkligar därmed en idè som föddes redan för åtta år sedan. Det berättar Maria Eriksson, studie- och yrkesvägledare på skolan.

- För åtta år sedan var det mycket busliv och skadegörelse i Storvik på kvällarna. Skolan och företagen var överens om att något måste göras och mässan är resultatet av de funderingarna, säger hon.

Eleverna odelat positiva

Syftet med mässan är att öka samarbetet mellan skolan och de lokala företagen, samtidigt som eleverna får en fingervisning om vad de eventuellt kan arbeta med efter skolan. Företagen har varit så positiva till projektet att erbjudandena om medverkan varje år varit fler än tillgången på elever.

Även eleverna själva gillar idén - Josefin Larsson och hennes grupp har besökt ett lokalt företag och är enbart positiv till skolans initiativ:

- Det är jättekul! Det kommer att kännas bra att få presentera ett företag för företagarna själva, säger hon

Även eleven Emil Jansson som haft uppdraget att marknadsföra mässan är nöjd:

- Det har varit väldigt spännande, samtidigt som man fått litet inblick i vad man kan ägna sig åt i framtiden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".