Hong Kantima Wirathun driver en massagesalong i Jädraås. Foto: Anna Molin / Sveriges Radio
Vi Gävleborgare

Fler kvinnor egenföretagare

1:41 min

Allt fler kvinnor väljer att starta egna företag i Gävleborg. För 20 år sen var det framför allt män som startade eget, men nu är det ungefär hälften kvinnor hälften män.

Hong Kantima Wirathun har nyligen startat en egen massagesalong i Jädraås, och hon ser många fördelar med egenföretagande.

– Jag vill kunna bestämma själv när jag ska jobba, när jag kan träffa min familj och när jag ska åka någonstans.

På väggen här i Hong Kantima Wirathuns salong hänger flera diplom från en massageskola hon gått i Thailand. Nu driver hon ett eget massageföretag i Jädraås och hon trivs med att kunna bestämma sina tider själv så att hon också får tid över för familjen, sambon och hennes två barn. Och kvinnorna verkar vara på frammarsch inom egenföretagandet. Lars-Gunnar Rahm jobbar på Nyföretagarcentrum i Gästrikland och har koll på statistiken.

– Det är tydligt att andelen kvinnor har ökat sedan början på 90-talet när siffran var 31 procent. Vid senaste årsskiftet var andelen kvinnor runt 50 procent.

Och enligt Lars-Gunnar Rahm så har också antalet kvinnor med utländsk bakgrund som startar eget ökat.

– Jag tror att många kvinnor känner att de vill förverkliga något hos sig själva. Kanske har de en gammal dröm eller så är de missnöjda på sin arbetsplats och tycker inte att de får tillräckligt med inflytande.

Det är framför allt företag inom hälsa, nagelteknologi och massage som varit populära bland kvinnor som startat eget. Och Hong Kantima Wirathun i Jädraås drömmer om att låta sin salong växa.

– Jag vill ha en lite större salong, kanske med bastu, som ett thaispa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista