Polischef Josef Wiklund oroas av att många fått en lättsammare inställning till droger. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Hudiksvall

48 ungdomar fast i narkotikarazzior

Förälder: "Känns fruktansvärt"
1:43 min

Narkotikahärvan bland unga i Hudiksvall fortsätter att växa. Totalt har nu 48 personer i åldrarna 16-31 år hämtats in för förhör av polisen. Det första tillslaget gjordes i januari i år och man befarar att härvan kan växa ännu mer.

Josef Wiklund, enhetschef för brottförebyggande enheten i norra Gävleborg, berättar om vilka droger det rör sig om:

– I 80 procent av fallen är det hasch. Sen finns det andra som haft upp till fem olika substanser, vilket visar på ett tyngre användande.

Första tillslaget efter nyår
Det var i januari i år som polisen gjorde det första tillslaget i en lägenhet där två killar sålde cannabis. Det resulterade i flera anmälningar och gav ringar på vattnet.

Det senaste tillslaget skedde i mitten av april, och då hade alltså totalt 48 ungdomar hämtats till förhör av polisen.

Av dem har alla utom tre lämnat urinprov med spår av droger och samtliga misstänks nu för ringa narkotikabrott.

Fruktansvärt vara förälder
I Hudiksvall träffar P4 Gävleborg en av föräldrarna vars barn varit inblandad i härvan. Den här personen vill vara anonym och framträder inte med sin egen röst:

-- Det kändes fruktansvärt när jag fick höra talas om misstankarna. Jag hade ingen aning om att mitt barn använde droger. Det här problemet finns verkligen i alla grupper av ungdomar.

Följ efter barnen vid misstanke
Den här föräldern tycker att man måste våga snoka på sina barn och vara uppmärksam på signaler som tyder på haschmissbruk. Signalerna kan vara att ungdomarna är ovanligt trötta, äter mer sötsaker och kanske till och med blir personlighetsförändrade.

Föräldern tycker att situationen har blivit värre på flera orter, men känner ändå stort förtroende för både polis och socialtjänst.

Härvan kan växa
Josef Wiklund tror att det förtroendet är positivt för polisens arbete och att narkotikahärvan kan komma att växa ännu mer:

– Kan vi bygga upp förtroendet på olika sätt, då tror jag också att fler vågar vända sig till oss, säger Wiklund och fortsätter:

– Det finns också flera undersökningar som visar att det generellt sett finns mycket narkotika, och då inte bara i Hudiksvall, så mörkertalet kan vara stort.

Ungdomarna som är misstänkta kommer från Hudiksvall, Iggesund, Delsbo och Forsa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".