1 av 2
Denna syn möter nu Bilprovningens kunder i Ljusdal. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
2 av 2
Strejkande Mats Forslund,Heikki Lindgren och Magnus Nyhem har släckt ned i Ljusdal. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio.
Ljusdal

Bilprovarna strejkar

Bilprovare Patrik Larsson
1:34 min

I dag utbröt strejk vid 88 av Bilprovningens arbetsplatser runt om i landet, däribland Ljusdal, Bollnäs och Gävle. Unionen sa i går ja till vissa av medlarnas bud i de pågående löneförhandlingarna, men arbetsgivaren Almega var inte tillfreds och därmed är totalt 400 tekniker nu uttagna i strejk.

Bilprovarstrejken smygstartade med fyra bilprovningsstationer i Göteborgsområdet redan vid 16-tiden i går. I dag har den utvidgats till 88 bilprovningsstationer vilket motsvarar ungefär en tredjedel av Svensk Bilprovnings totalt 214 stationer runt om i Sverige.

Kunderna fick vända om

Vid bilprovningen i Ljusdal var det i morse ett fåtal kunder som tvingades vända om med oförättat ärende. Det berättar Patrik Larsson, gruppledare vid stationen.

- Det har varit tre - fyra stycken som varit här. De fick boka om sina tider, säger han.

De nya tiderna bokades i juni vilket kan tolkas som om konflikten kan bli segdrage.

- Vi får hoppas att parterna kommer överens dessförinnan, men man vet förstås aldrig, säger Patrik Larsson.

Strejkvakter på plats

I ett pressmeddelande konstaterar Unionen att parterna står för långt ifrån varandra för att träffa ett avtal och att medlarna inte tar några nya initiativ för närvarande. Sten Lycke, förhandlingsledare vid arbetsgivarparten Almega uppger emellertid att han ska kontakta medlarna under torsdagen.

I väntan på det placeras nu Unionens tre medlemmar i Ljusdal ut som strejkvakter vid Bilprovningen i Ljusdal . Mats Forslund som för säkerhets skull tagit med en husvagn är en av dem:

- Man måste gardera sig mot dåligt väder. Även om jag hoppas att strejken blir kortvarig, säger han.

Riskerar körförbud

Som så ofta slår bilprovar strejken i första hand mot tredje part. Normalt provas ett 100-tal bilar varje dag i Ljusdal och vissa bilägare riskerar körförbud om de inte får bilen besiktigad i tid.

- Det kan drabba bilägare som ska göra efterkontroller. Men de får försöka vända sig de stationer som fortfarande håller öppet, säger Patrik Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".