Polisen griper allt oftare in mot narkotika i Hudiksvall. Foto: Scanpix
Hudiksvall

Kamp mot ungdomsknarket i Hudiksvall

1:47 min

I Hudiksvall bekämpar nu polis och kommun den ökande användningen av narkotika bland unga - bland annat närvarar socialtjänsten på polisförhör och erbjuder stöd av ungdomsteam. Samtidigt oroas polisen av en växande liberal inställning till knark bland många unga.

Tidigare har P4 Gävleborg kunnat berätta att totalt 48 ungdomar hämtats till förhör av Hudiksvallspolisen och att det kan bli ännu fler som misstänks för användning av narkotika. Vi besökte Bromangymnasiet i Hudiksvall där eleverna känner igen bilden av att många unga använder droger.

- Jag vet att det är många som håller på. Både här i Hudik och runt om stan, säger en tjej som vill vara anonym.

Polis och kommun stretar emot

Totalt har nu också 48 ungdomar från Hudiksvall med omnejd hämtats in till förhör av polisen, och det kan enligt polisen bli ännu fler.

Missbruksproblematiken är alltså akut och den bekämpas genom ett nära samarbeta mellan polis och kommun som försöker fånga upp ungdomarna innan de fastnar missbruk.

- Vi stöttar de unga i både skolan och på fritiden genom våra ungdomsteam. Dessutom erbjuder vi föräldrarna stödsamtal och har möjlighet att ge de unga hela behandlingsprogram om så behövs.

Det säger Kristina Sund, handläggare vid socialtjänsten i Hudiksvall

Tillåtande inställning till knark

Det förebyggande arbetet handlar också om att föräldrarna ska ta tag i sina barns missbruk och hjälpa dom att sluta använda droger. Ett tiotal föräldrar har själva tagit kontakt med polisen, det berättar ungdomspolisen Sam som tydligt märkt att unga har en annan inställning till droger i dag än tidigare.

- Det är en mycket mer liberal inställning och så har det varit i flera år. Alkohol anses som mycket farligare än hasch och många unga tycker bara att vi kommer och stör, när vi tar in dem till förhör, säger han.

Kommunledningen oroad

Ställd inför den oroande utbredningen av narkotika bland Hudiksvalls unga lovar det moderata kommunalrådet Jonas Holm kraftfulla åtgärder:

- Redan nästa vecka ska polisen och socialtjänsten under två dagar samlas och komma fram till hur vi snabbt kan bryta den här oroande trenden, säger han.

Sonas Holm är särskild bekymrad över att narkotikaanvändningen tenderar att kryper ner i åldrarna.

- De flesta av de som förhörts av polisen är i dryga 20-års-åldern. Det känns verkligen inte bra, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista