Teddy Blom (tv) och Filip Franzen stänger inte dörren till att plugga vidare. Foto: Linda Åberg/Sveriges Radio
Hälsingland

Hälsingeelever besökte HIG

1:35 min

I dag besökte 500 gymnasietvåor från Hälsingland, Högskolan i Gävle. Tanken med besöket var att väcka eleverna till att redan nu börja tänka till om deras framtid.

– Jo. man känner sig lite stressad. Det känns som att man inte har riktigt koll än på vad man vill bli och vad man vill gå, säger Cagla Sahindal från Torsbergsgymnasiet i Bollnäs.

Är du nyfiken på något speciellt program som finns här på högskolan?

– Ja, fastighetsmäklare med ekonomiinriktningen. Den tycker jag verkar vara rolig, säger Cagla Sahindal.

I dag bussades 500 andraårselever från Hälsinglands olika gymnasieskolor till Högskolan i Gävle. Under förmiddagen fick eleverna ta del av skolans programutbud och vad det innebär att studera som vuxen.

Första besöket
För många var det första gången som de besökte regionens högskola. En av dem var Teddy Blom från Voxnadalens gymnasium i Ovanåkers kommun.

– Man vill komma och kolla. Det är alltid kul att kolla på nåt nytt. Den (högskolan) verkar bra och det ser fint ut. Det är fina lokaler, säger Teddy Blom.

Vill jobba
Men långt från alla har siktet inställt på vidarestudier efter studenten om ett år. Filip Franzén läser träteknik på Voxnadalens gymnasium i Ovanåkers kommun. Han planerar att i första hand jobba efter studenten.

– Det blir väl Edsbynverken eller nåt sånt, säger Filip Franzén.

Men varken Filip Franzén eller Teddy Blom stänger dörren till att plugga vidare. Och killarna är högst medvetna om att de redan nu måste tänka till om kursvalet inför trean, så att dom får rätt behörighet med sig efter studenten.

– Ja, det är klart man gör det, men jag har väl inte hunnit så långt att tänka än, säger Filip Franzen.  

Känns studenten långt borta?

– Ja, det känns långt borta, säger Filip Franzén.

Linda Åberg
linda.aberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista