Snart kan muddringen av Gävle hamn bli verklighet. Foto: Gävle Hamn

Nu kommer "Lex Gävle hamn"

Tomas Tobé utlovar ny lag
2:08 min

Ett kommande riksdagsbeslut förväntas nu sätta fart på den planerade muddringen och utbyggnaden av Gävle hamn. Det när riksdagen i början av sommaren kommer att fatta ett beslut som gör det möjligt för Gävle kommun att gå in med pengar i projektet.

Moderaten Tomas Tobé är riksdagsledamot från Gävle och har arbetat med frågan.  Han utlovar nu en lagändring som ska sätta fart på muddringsprojektet.

- I princip etablerar vi en "Lex Gävle hamn" som ger kommunerna möjlighet att i samarbete med Trafikverket klara av finansieringen av sådan här stora projekt, säger han.

Ett jätteprojekt

Utbyggnaden av Gävle hamn är ett jätteprojekt som kostar massor av pengar. I slutet av förra året beviljades Gävle kommun ett lån på 500 miljoner kronor från Nordiska Investeringsbanken och totalt kommer projektet kosta runt 700 till 800 miljoner kronor.

Av de pengarna ska staten, genom Trafikverket, stå för 185 miljoner kronor. Detta för att muddra hamnen.

Finansieringhinder undanröjs

Men för att komma igång tidigare med projektet, som var planerat tidigast år 2017, så har Gävle kommun dels beslutat sig för att låna ut de 185 miljoner kronorna, dels medfinansiera muddringen med 86 miljoner kronor.

Det är dessa pengar som kommunen inte har fått betala in till Trafikverket enligt gällande regler. Men i och med det beslut som Riksdagen förväntas ta den 20 juni i år så kommer kommunen få föra över pengarna och muddringsarbetet kan påbörjas.

Storsatsning för tillväxt

Tomas Tobé är positiv till att det nu öppnas en väg till förverkligande av projektet. På sikt kan det att löna sig för Gävle att satsa så mycket pengar på hamnen, tror han.

- Det är tveklöst så att stat, kommun och företag måste vara öppna för nya vägar att skapa tillväxt och jobb. Jag tycker att det är rimligt att kommunen går in i det här hamnprojektet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".