1 av 2
Segersta skola är en av tre skolor i Bollnäs kommun som hotas. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
2 av 2
Jan Lahenkorva (S)
bollnäs

Majoritet beslutade om skolnedläggning

1:28 min

Barn- och utbildningsnämnden i Bollnäs ställde sig igår kväll bakom förslaget att avveckla de kommunala skolorna i Segersta, Söräng och Västansjö. Istället vill man underlätta för friskoleetableringar på de små orterna.

Det här innebär bland annat att högstadiet på Granbergsskolan i Bollnäs flyttas till Gärdesskolan men att Arbrå och Kilafors får behålla årskurserna 7-9.

Jan Lahenkorva (S), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, tycker att det är positivt med en bred politisk samsyn i frågan.  

– Det är en bred överenskommelse som skapar förutsättningar för framtidens skola i Bollnäs kommun, säger Jan Lahenkorva.

En av skolorna som hotas är den i Segersta. Eva Hägglund som bor där är både besviken och arg på politikernas beslut.

– Det känns som att politikerna inte tycker att Segersta är viktig. Och det känns som om de lägger över ansvaret på oss, säger Eva Hägglund.

Hur menar du då?

– Nu är det upp till oss om vi ska starta en friskola och gör inte vi det så kommer det vara vi som har lagt ner skolan.

Förutom Segersta är det skolorna i Västansjö och Söräng som inte längre ska drivas av kommunen, enligt beslutet i Barn- och utbildningsnämnden.

Men nämnden säger också att de är öppna för att skolorna drivs vidare som friskolor. Men då krävs det mycket arbete och tillstånd av Skolinspektionen.

I Segersta mobiliseras nu krafterna. Nästa söndag kväll hålls ett stormöte för alla. Då ska det diskuteras hur man kan gå vidare. Eva Hägglund menar att skolan i Segersta betyder mycket för hela bygden.

– Det är en samlingspunkt. Det håller ihop byn och det är skolan som arrangerar valborgsmässofirande och luciafirande. Det betyder massor, säger Eva Hägglund.

Är ni beredda att försöka driva skolan som en friskola?

– Det borde inte ligga på oss, men är det det alternativ som finns så tror jag att det är möjligt. För vi ska ha en skola här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista