1 av 2
Apoteket Kronan i Ockelbo hotas av nedläggning trots lönsamhet. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio
2 av 2
Makarna Stefan och Anita Hagelin
gävleborg

Fem apotek hotas av nedläggning

1:45 min

Nästa år kan flera apotek på mindre orter försvinna när apoteksbolagen inte längre är skyldiga att driva mindre lönsamma apotek i glesbygden. I Gävleborg hotas fem apotek.

Kronans Droghandel är en koncern som nu varnar för att flera apotek på mindre orter kan komma att läggas ned om inte staten på något sätt subventionerar verksamheten.

Det handlar totalt om 33 glesbygdsapotek som är i farozonen.

– Utav dem är ett antal olönsamma och de kan vi lägga ned från våren 2013, säger Andreas Rosenlund, informationschef vid Kronans Droghandel.

Ockelbo, Hedesunda, Färila, Ljusdal och Delsbo har nämnts i Gävleborg. Vilka blir det?

– Vi tycker att det är för tidigt att göra den bedömningen nu. Det handlar absolut inte om alla de 33.

Lilla Ockelbo har ett typiskt glesbygdsapotek som betjänar hela kommunen.

Apoteket är ett viktigt komplement till annan service som hälsocentralen, livsmedelsbutikerna och för all del Systembolaget i centrala Ockelbo som åtminstone apotekskunden Anita Hagelin inte gärna avstår från.

– Det tycker vi inte om. Vi vill ju ha apoteket kvar här i Ockelbo, säger Anita Hagelin får vända sig till Sandviken om det blir nedläggning.

Men så illa ska det inte behöva gå enligt Ockelbo-apotekets chef Margareta Einarsson. Hon är förvånad över att hennes välordnade och lönsamma apotek alls hamnat i nedläggningsdiskussionen.

– Jag tycker att det är konstigt eftersom jag vet att vi går bra. Jag ser ju ekonomin så jag vet ju hur vi går, säger Margareta Einarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista