Thomas Gunnarsson på Stenö camping, Tomas Thyr och Janne Goude, Ljusne sportfiskklubb. Foto: Christian Höijer / Sveriges Radio
Söderhamn

Fisketävling efter oljeolyckan

1:34 min

Nu i helgen lanserar Söderhamns kommun och Ljusne sportfiskeklubb den nya fisketävlingen Söderhamn Stenö Öringscup i Jungfrukustens skärgård. För kommunens del är tävlingen ett viktigt avstamp i positiv riktning efter oljeolyckan i december.

– Det känns som om den här fisketävlingen är startskottet och sedan får vi se vilket intresse som finns och jobba vidare därifrån, säger Thomas Gunnarsson som driver kommunägda Stenö camping där tävlingen har sitt centrum.

"Angeläget att plocka fram de positiva värdena"
Söderhamns skärgård har strösslats med senapsgula rubriker efter Arizona Chemicals utsläpp av 800 000 liter råtallolja strax före jul. Och här i Stenö - bara ett par kilometer ifrån kemifabriken, men utom räckhåll för råtalloljan - så rustas det det nu för fisketävling.

– Nu känns det ju mycket angeläget att plocka fram de positiva värdena som vi har efter det som har hänt med oljeutsläpp och så vidare, säger Torbjörn Nordvall som är informatör på kommunen.  

Öringen i fokus under tävlingen
Själva fisketävlingen äger naturligtvis rum ute till havs där de tävlande får fiska med spinn, fluga eller trolling. Och i en öringscup är det förstås öring som gäller, med ett minimimått på 45 centimeter. Men är inte öringen det här egentligen en tävling för proffsen?

– Nej, absolut inte. Det här kan vem som helt vara med på. Det enda som behövs är en liten båt och ett spö. Det är ju kustnära fiske inne i vikarna så det går jättebra.

Men är inte öringen ganska svårfiskad?

– Alla kan får fisk, det är inte tu tal om det, säger Janne Goude från arrangerade Ljusne Sportfiskeklubb.

Planer smids inför sommaren
Måsarna skrattar sig i hesa här längs Stenö havsbad när vårvärmen äntligen tycks ha fått fäste. Och glada miner är det också på den kommunägda campingen där det rustas och smids planer för sommaren. Exempelvis är en ny 100 meter lång pir under uppbyggnad där båttrafik ska kunna lägga till och fiskeentusiaster testa lyckan,

Dessutom tycks samarbetet med de två fiskeklubbarna i Ljusne bli allt tajtare. Janne Goude tillhör Ljusne Sportfiskeklubb som ansvarar för fisket i Ljusnan mynning - och han tror stenhårt på fisketurism. Tillgången på den eftertraktade havsöringen är mycket god enligt honom.

--

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista