1 av 7
Angelica Söderberg (th), Anki Karlsson och Amanda Lindgren hade rest från Sala för att delta på jubileumsdagen. Foto: Linda Åberg
2 av 7
I dag släpptes även jubileumsboken. foto: Linda Åberg Sveriges Radio
3 av 7
Stora som små var där för att fira. Foto: Linda Åberg Sveriges Radio
4 av 7
Entrehallen i Läkerol Arena fylldes snabbt med Brynäsfans. Foto: Linda Åberg Sveriges Radio
5 av 7
Så här såg det ut när Läkerol Arena slog upp sina portar. Foto Linda Åberg Sveriges Radio
6 av 7
Tårtan ringlade sig fram som en stor girlang. Foto: Linda Åberg Sveriges Radio
7 av 7
Brynässhopen var ett populärt tillhåll idag. Foto: Linda Åberg Sveriges Radio

Brynäs IF - 100 år i dag

1:43 min

I dag är det på dagen 100 år sedan som idrottsföreningen Brynäs IF bildades. Och detta firar hela föreningen stort i dag i Läkerol Arena. (Se bildspel)

– Man har hela tiden satsat på en ungdomsverksamhet både i fotbollen och på senare år även ishockeyn. Sen finns det någon form av Brynäskänsla på Brynäs. I alla fall när det gäller vår fotbollsverksamhet, säger Lars-Göran Karlsson, ordförande för Brynäs IF fotboll. 

"Brynäsandan"
Kanske är det ungdomssatsning och Brynäsandan som gjort att Brynäs i dag får fira 100 år som idrottsförening. Föreningen har totalt 15 SM-guld i sin samling, 13 av dessa har ishockeylaget tagit. Och det var just hockeyn som stod i fokus i dag och för att fira att klubben nu uppnått antik ålder så bjöd Brynäs IF sina medlemar på tårtkalas. Angelica Söderberg hade rest från Sala för att delta i jubileumet.

– Ja, det är härligt och förväntansfullt. Kul att de tog guld också, säger Angelica Söderberg som var där med Anki Karlsson och Amanda Lindgren.  

Angelica Söderberg hade sin "Vi är guld"-t-shirt på sig men den tröja som sålt absolut bäst efter guldet, det är nummer 100 med Silfverberg på ryggen. Men det är inte bara de nya guldhjältarna som är viktiga för klubben.

– Vi har en fantastisk historia då vi har tagit 13 SM-guld. Jag tror att alla de som varit med och spelat hem ett guld alltid kommer att vara hjältar, säger Hans-Göran Karlsson, klubbdirektör Brynäs IF ishockey.

Vi-känsla i Gävle
I folkvimlet fanns även Marie Collin från Gävle har varit Brynäsare i hela sitt liv. Och enligt henne så har guldet inte bara varit ytterligare en sportslig framgång för en av Sveriges mest anrika ishockeyföreningar, utan hon hoppas även att det kan ge annat.

– Jag tror kanske också lite grann på vi-känslan för Gävleborna. Eftersom vi var tillsammans nu när vi tog SM-guld alla Gävlebor så hoppas jag att det kan fortsätta, säger Marie Collin.

Linda Åberg
linda.aberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista