1 av 2
Foto: Leif R Jansson / Scanpix
2 av 2
Tomas Thyr, ordf. i Ljusne sportfiskeklubb. Foto: Christian Höijer / Sveriges Radio
Gävleborg

Uppsving för laxfiske i älvar

1:40 min

Laxfisket i Ljusnans mynning och i Nedre Dalälven kan bli rekordbra de kommande åren. Havs- och vattenmyndigheten vill rädda vildlaxen och stoppar därmed yrkesfisket efter lax ute till havs 2013 för att istället satsa på älvar med odlad lax.

Tomas Thyr är ordförande för Ljusne sportfiskeklubb som ansvarar för laxfisket i Ljusne och han tror på storfångster:

– Ja, det tror vi.  De senaste åren har det ju varit ganska mycket lax när det har varit fullskaligt yrkesfiske, och nu när det försvinner så tror vi att det kommer att bli ännu mer lax.

Så här ligger det till
I de svenska vattnen finns två typer av lax. Den vilda ursprungslaxen och den som odlas fram för att kompensera utbyggnaden av vattenkraften.

Klart är att laxen i Östersjön inte mår särskilt bra och att EU klart deklarerat att det är vildlaxen som ska räddas.

Paradoxalt nog så kan det kortsiktigt få positiva konsekvenser för fisket i Nedre Dalälven och Ljusnans mynning där fisken är just odlad.

För när yrkesfiskeförbudet ute till havs träder i kraft 2013 så är Havs- och vattenmyndighetens tanke att koncentrera fisket till älvar med odlad lax.

Positiva rapporter redan nu
Och på sikt kan det stoppade yrkesfisket också medföra att fler vandrarnde laxar kan hitta tillbaka till sina ursprungsälvar istället för att bli uppfiskade ute till havs. Och redan nu strömmar positiva rapporter in till Tomas Thyr:

– När det gäller laxen och fisket i Ljusne så har vi fått indikationer söderifrån på att det kommer att komma väldigt mycket lax

Tror på blomstrande laxfiske
Laxfisket i länet omsätter redan miljoner, och Tomas Thyr tror att utvecklingen kommer att vara fortsatt positiv:

– Det tror jag det finns alla förutsättningar för. Det har vi sett redan i år att vi har många nya som kommer till, säger Tomas Thyr som är ordförande för Ljusne sportfiskeklubb som ansvarar för laxfisket i Ljusne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista