ishockey-VM

"Det blir en megaförstärkning"

Valbosonen Nicklas Bäckströms Washington Capitals åkte ur Stanley cup-slutspelet och han ansluter nu till Tre Kronor och hockey-VM.

24-årige Washingtonspelaren Bäckström kommer till Stockholm på tisdag.

– Fantastiskt trevligt. Vi hade väl lite till mans hoppats att han skulle ta sitt förnuft till fånga och komma. Det blir en megaförstärkning, säger Radiosportens hockeyexpert LG Jansson.

Vad är Bäckströms styrka?
– Han är en av de mest intellektuella ishockeyspelarna, om man kan säga så. Han har en förmåga att se spelet, att leverera passningar. Han har händer och kan göra dribblingar som få kan göra. Han är under stundom en bättre Zetterberg, säger LG Jansson.

Den svenska landslagsledningen, med team manager Johan Garpenlöv i spetsen, höll tummarna för att New York Rangers skulle besegra Washington Capitals i den sjunde och avgörande kvartsfinalen i Stanley cup.

Anledningen? Det svenska VM-laget är i större behov av en stjärncenter än en stjärnmålvakt.

– Som truppen ser ut nu, och om vi inte får några skador, så skulle jag gärna vilja få in en center i det här laget, säger Johan Garpenlöv till Radiosporten.

Men nu kommer inte Henrik Lundqvist. Vad innebär det för målvaktssituationen?

– Det innebär att vi har Viktor Fasth, Jhonas Enroth och Christopher Nihlstorp kvar här och vi är trygga med dem.

Förutom Nicklas Bäckström finns även Mikael Johansson i Washington, som även han kan vara aktuell för VM-spel.

Alla svenskar är aktuella för VM-spel, enligt Johan Garpenlöv. Men det är tydligt att Nicklas Bäckström respektive Henrik Lundqvist står högst upp på önskelistan.

Lundqvist blev matchhjälte när Rangers vann mot Washington med 2-1 natten till söndagen i den sjunde och avgörande matchen.

Backen Carl Hagelin spelad fram till Rangers båda mål, Lundqvist storspelade och gjorde 22 räddningar.

Inte sedan 1997 har New York-laget tagit sig till semifinal i Stanley cup. Nu står New Jersey för motståndet, första matchen är på måndag.

I och med Washingtons förlust är Nicklas Bäckström tillgänglig för VM-spel. Men det är inte klart att han kommer hem för att spela:

- Jag kan inte bestämma det nu, jag måste smälta det här först. Sedan får vi se. Vi ska väl se att de vill ha mig också, säger han till Aftonbladet och Expressen.

Radiosporten
radiosporten@sr.se