Dags att börja spara på vattnet. Foto: Scanpix

Vattenbrist i Gävle

Mats Linder vid Gästrike Vatten
1:23 min

Gävleborna uppmanas nu att vara sparsamma med vattnet efter det att grundvattennivåerna i Valboåsen sjunkit ordentligt sedan förra sommaren. Gästrike Vatten vill inte att kunderna vattnar trädgården, fyller poolen eller tvättar bilen oftare än vad som är absolut nödvändigt.

Enligt Gästrike Vatten kan vattenbristen förklaras av att nederbörden var mindre än vanligt sommaren och hösten 2011 samt att snösmältningen varit näst intill obefintlig denna vår. Det har därmed inte skett någon naturlig påfyllning av grundvattenmagasinen som nu är nere på en mycket låg nivå.

"Slösa inte med vattnet!"
Gästrike Vatten uppmanar därför därför alla med kommunalt vatten i Gävle tätort samt Valbo att vara mer sparsamma med vattnet än vanligt. Särskilt när det gäller fyllnad av pool, bevattning och biltvätt.

Däremot är det inte aktuellt att börja tumma på hygien, tvätt, matlagning och disk, påpekar företaget.

- Ingen behöver vara orolig för de låga grundvattennivåerna. Men det är bra om alla gör sitt för att minska den onödiga vattenförbrukningen säger Mats Linder, produktionschef vid Gästrike Vatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".