Barnkalaset fick en våldsam upplösning. Foto: Scanpix
Söderhamn

Utpressare dömdes till fängelse

Tre män som trängde sig in i en bostad i Ljusne under ett barnkalas har idag fått sina domar. De dömdes till fängelse i vardera 1 år och 6 månader av Hudiksvalls tingsrätt.

Det var den 25 februari som männen 20, 29 och 32 år trängde sig in hos ett par i Ljusne.

Enligt den äldste i trion en 32 årig man från Bollnäs skulle de kräva in en skuld på 100.000 kronor.

Störde ett barnkalas
När de anlände till bostaden pågick ett barnkalas och de vuxna som fanns i köket uppmanades att lämna ifrån sig sina mobiler och att inte ringa polisen.

Om de gjorde de skulle dom skjutas. Enligt 32 åringen fanns två killar utanför som tillhörde Hells Angels och de hade en "nio millimeters", alltså en pistol i bilen.

32 åringen uppmanade också en av kumpanerna att fotografera alla i huset för att kunna söka upp dem om de vände sig till polisen.

Samstämmiga vittnesmål
Tingsrätten tycker att vittnenas berättelse är samstämmiga men konstaterar också att det fanns flera i bostaden som inte velat medverka i rättegången.

Hela historien blev känd först när ett av barnen berättade för en anhörig vad som hänt och den personen kontaktade polisen.

Männen döms för försök till utpressning och övergrepp i rättssak till fängelse i vardera 1 år och 6 månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista