Ensemblen som sätter upp ”Min vän Strindberg” i Delsbo tingshus i kväll. Fr v August Strindberg själv, Pelle Widmark, Nathan Söderblom – Peter Mörlin, Lisette Boman, regissör, Kicki Lingvall-shopholicen och Monika Wilkens manusförfattaren och prästfrun. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio

Strindbergs minne hedras

Regissören Lisette Boman
1:23 min

Just i dag är det 100 år sedan författaren August Strindberg gick bort - något som uppmärksammas på många håll. I Delsbo Tingshus är det exempelvis i kväll är premiär på pjäsen "Min vän Strindberg" av Monika Wilkens.

Bakgrunden till pjäsen är den ortsanknytning till Delsbo som vänskapen mellan bygdens son Nathan Söderblom och Strindberg utgör. Utgångspunkten är hur Nathan Söderblom såg på August Strindberg, förklarar Lisette Boman som regisserat skådespelet:

- Nathan Söderblom var inte bara bekant med Strinberg -han beundrade honom och kom sedemera också att i sin prästroll begrava honom, berättar Lisette Boman.

Förnyad aktualitet
Dessa relationer är förvisso historiskt intressanta, men äger också aktualitet i dag, hävdar Lisette Boman.

- I allra högsta grad! Insprängd i vår föreställning finns dessutom en liten pjäs som behandlar dagens problem - konsumtionssamhället och tidlösa frågor om överhöghet och underklass. De frågorna är lika aktuella i dag som under Strindbergs tid, säger hon.

Autentiskt replikskifte
Föreställningens manusförfattare Monika Wilkens försäkrar att Strindbergs repliker är helt autentiska.

- Det Strindberg säger i vår pjäs har han verkligt sagt under sin levnad. Jag har letat upp citat som liksom kontrar Nathan Söderbloms uttalanden om sin vän August Strindberg. Effekten blir att de liksom käftar mot varandra, samtidigt som vi får en kortfattad levnadsbeskrivning, förklarar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".