Facebook. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
Svågadalen

Rektor utreds efter Facebook-kommentar

1:39 min

Hudiksvalls kommun tillsätter nu en utredning gällande Svågadalens skolas rektor Fredrik Röjd efter kommentarer som han fällde under en diskussion på Facebook.

Kommunen ska utreda om rektorns agerande strider mot villkoren i hans anställningsavtal. Enligt kommunledningen, med kommunchef Bengt Friberg i spetsen, så var rektorns kommentarer mycket olämpliga.

– Det är konkreta uttalanden där han uppfattas som att han förespråkar fysiskt våld i vissa lägen med örfilar och är man rektor på en skola med ansvar över ungdomar så är det naturligtvis väldigt olyckligt.

Och Fredrik Röjd som också är platschef i Svågadalens förvaltningsområde erkänner utan omsvep att han hemma på kammaren låtit sig ryckas med i debatten och gjort uttalanden som han nu djupt ångrar.

Jämförelser med Breivik
I efterhand kallar han det skämt och satir, att förspråka våld och exempelvis göra jämförelser mellan socialdemokratiska politiker och Anders Behring Breivik.

– Jag var dum nog att gå in och vara provokativ och försökte bedriva satir och försökte få igång en reaktion och debatt, säger Fredrik Röjd själv.

"En örfil är världens mest pedagogiska metod" skrev du, det är ingenting du står för nu?

– Nej, det var en dumhet jag vräkte ur mig och som jag djupt ångrar. Jag har gjort ett stort misstag när jag gick in och provocerade, jag har gjort helt fel och det är något jag ångrar bittert.

Kommunen har tillsatt utredning
För klart är att Fredrik Fröjd nu sitter riktigt löst. Kommunen har tillsatt en utredning berättar kommunchef Bengt Friberg

– Vi tittar på om det här har stridit mot de villkor som han anställts för.

Hur förlåtande kan kommunen vara?

– Det kan gå åt vilket håll som helst så jag vill inte uttala mig om det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista