Evy Mattson jobbar på plantskolan i Friggesund. Foto: Hasse Persson / Sveriges Radio
Friggesund

Det växer så det knakar

Holmen investerar stora pengar i framtidens skogar. Planskolan i Friggesund har just gått igenom en stor modernisering efter en stor investering. Fler plantor ska ge högre kvalitet till mindre arbetsinsats.

– 27:e april startade vi upp de här med vatten och nu är det plantor, säger Evy Mattson som är en av tre åretomanställda vid Holmens moderinserade plantskola i Friggesund.

Växer de så fort?

--  Ja, på en vecka kommer tallen.

Och hur gamla ska de vara när de ska ut i skogen?

– Fem månader ungefär.

Framtidens skogar odlas vid Holmens plantskola i Friggesund vid Dellen. Sen snart 60 år har tall och granfrön blivit till plantor och sysselsatt massor av människor säsongsvis. Efter 36 miljoner investerat så är det mesta maskinellt och rationellt.

Vacumteknik lägger ut frön
Med vacumteknik läggs bara ett frö åt gången. Små lätta frön från odlingar och 90 kg frön blir till 10-12 miljoner träd. Nästa steg är en odlingskammare där man styr ljus och temperatur och kan luras med årstiderna.

– Vi kan invintra, då gör man så att det blir en längre natt för plantorna. En ettårig planta blir till en tvåårig planta.

Jag ser nästan inte något folk här, är det så nu för tiden?

– Ja det blir så tyvärr.

Hur många var det förr, på 50- och 60-talet när det här drog igång?

-- Då var det ju hundratals men nu är vi bara nio, avslutar Evy Mattson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".