Filmen När Hollywood kom till byn visas på SVT i sommar. Foto: Magnus Hansson / Sveriges Radio
Kilafors/Segersta

SVT visar filmen om Hollywoodfilmen

1:42 min

Nu kommer alla att kunna ta del av hur det gick till när Hollywood invaderade Kilafors och Segersta under några hektiska dagar hösten 2010 när filmen The girl with the dragon tattoo spelades in.

Snart kommer nämligen SVT visa dokumentärfilmen "När Hollywood kom till byn". Filmen handlar inte så mycket själva filminspelningen utan mer om hur tillvaron förändrades för byborna.

– När en sådan stor inspelning kommer till Kilafors och Segersta så måste det dokumenteras, det vore synd att inte göra det, säger Håkan Karlsson som ligger bakom dokumentärfilmen.

Agerade såväl vakter som statister
Många av invånarna i Kilafors och Segersta blev involverade i filmandet. De agerade allt från vakter vid avspärrningarna till statister i själva filmen och det är deras tillvaro som den halvtimslånga dokumentären fokuserar på. Och en hel del handlar också om allt hemlighetsmakeri.

Fick träffa Hollywoodstjärnorna
Även det lokala dokumentärfilmteamet fick uppleva sekretessen kring inspelningen av The girl with the dragon tattoo. Inte ens de fick komma i närheten av Hollywoodstjärnorna. Inte förrän sista inspelningsdagen.

– Det var naturligtvis en superkick. Vi var de ända som fick komma så nära, samtidigt måste jag säga att det inte var vårt fokus att göra en bakomfilm, utan det var att skildra mer på hur folk i Segersta och Kilafors ser på att de kommer hit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista