Daniel Hansson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen. Foto: Karin Johansson P4 Gävleborg
LJUSDAL

Länsstyrelsen känner till Hovravargen

1:01 min

P4 Gävleborg berättade i morse om en närgången varg som gäckar de boende i Hovra utanför Ljusdal. Flera personer i byn har sett vargen i närheten av hus och gårdar och den verkar orädd för människor.

– Vi känner till den här situationen i Hovra och tycker naturligtvis att det är tråkigt att människor känner att de har vargen så pass nära sig att de känner att de här känslorna kommer, säger Daniel Hansson som är rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Hur ser kriterierna ut för att man ska kunna få ett avlivningsbeslut på vargen?

– Det är viktigt att skilja på avlivningsbeslut och skyddsjaktsbeslut, även om resultatet att vargen avlivas blir detsamma. Det är polisen som fattar beslut om avlivning och vilka kriterier som gäller för det måste polisen svara för.

Måste den skada någon innan det kan bli tal om skyddsjakt?

– Det enkla svaret på den frågan är nej. Om det finns en stor sannolikhet för allvarlig skada så finns det i dag utrymme för att fatta beslut om att ta bort en varg som inte har orsakat någon skada.

Men här är det inte lika säkert att det skulle kunna bli skyddsjakt?

– Hittills har man gjort den bedömningen i Sverige att man bara använt sig av det när det gäller rennäring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista