Varg i Lycksele djurpark. Foto: Örjan Holmberg/SR.
varg

Jägarorganisationer blandas samman

1:40 min

Svenska jägareförbundet tycker att det är problematiskt att de blandas ihop med Jägarnas Riksförbund, eftersom deras vargpolitik skiljer sig helt. "Olyckligt", tycker Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska jägareförbundets rovdjursråd.

Jägarnas riksförbund, som säger nej till all varg som lever fritt, är det mindre förbundet. Svenska jägareförbundet är det större, med cirka 150 000 fler medlemmar.

En väsentlig skillnad ligger i att Svenska jägareförbundet har ett allmänt uppdrag från staten och Jordbruksdepartementet, att leda delar av viltvården och jakten i landet. De får varje år bidrag från staten för att göra detta.

Men jägarnas riksförbund har inte något statligt upppdrag, och finansieras inte av statliga pengar. Sen skiljer sig även förbundens åsikter åt, till exempel när det kommer till vargfrågan.

Svenska jägareförbundet vill minska den nuvarande stammen något, men vill inte alls förknippas med en annons som Jägarnas riksförbund har just nu där de säger nej till all frilevande varg.

I annonsen finns en bild på en varg med ett hårkors över halsen. Svenska jägareförbundet tror att det andra förbundet försöker värva medlemmar som sympatiserar med såna åsiker.

– Men jag hoppas ju och tror att man ser till att den här typen av värvningskampanjer med den här typen av affischer är en engångsföreteelse, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska jägareförbundets rovdjursråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista