Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
hudiksvall

Människohandelsrättegång avslutades

Publicerat onsdag 16 maj 2012 kl 14.06
Åklagare Christina Voigt om rättegången
(1:04 min)
Åklagare Christina Voigt. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Idag avslutades den 12 dagar långa rättegången i Hudiksvalls tingsrätt mot ett bulgariskt par som stått åtalade för människohandel. Under två somrar har de lurat sammanlagt 13 landsmän till Söderhamn för att plocka bär med löfte om bra betalning, men några pengar har bärplockarna inte fått.

– Jag anser att det här rör sig om människohandel av normalgraden, då är det minst två års fängelse i straffskalan, och jag tycker det finns utrymme att gå över det, säger Christina Voigt från internationella åklagarkammaren.

Sista dagen på den 12 dagar långa rättegången var det dags för åklagare Christina Voigt att knyta ihop säcken mot det bulgariska paret som hon åtalat för människohandel. Hon tycker att offrens vittnesmål visat att åtalet mot paret håller.

För att paret ska kunna fällas för människohandel måste tre olika delar uppfyllas och alla dom här delarna ska vara sammanlänkade som en kedja, något som Christina Voigt tycker att hon visat.

– Jag har visat att dom har rekryterat bärplockarna, transporterat dem och ordnat med boende. Jag tycker också att jag visat att dom förmått bärplockarna att göra det här genom tvång och vilseledande. Syftet har varit att utnyttja dem och jag tycker att de klart och tydligt berättat vad de varit utsatta för.

Parets försvarsadvokater däremot tycker inte att åtalet mot paret håller. De yrkar på att det bulgariska paret frikänns.

– Kvinnans inställning till det här är att man inte på långa vägar visat att det är ett människohandelsbrott. Jag yrkar på en frikännande dom. Mitt mål är att kvinnan ska få ersättning för att hon varit frihetsberövad på ett felaktigt sätt, säger Per Wiesel som försvarar kvinnan.

Mats Axén representerar mannen i målet:

– Vår inställning är att åtalet ska ogillas. Det är inte bevisat att de begått något brott, säger han.

Kriterier för människohandel

1: Handelsåtgärd - rekrytering, transport, inhysning

2: Otillbörligt medel - vilseledande, olaga tvång, hot eller våld

3: Syfte - prostitution, organhandel eller tvångsarbete

Lurade 13 bulgarer

Under somrarna 2009 och 2010 har paret lurat med sig 13 landsmän till Söderhamn för att plocka bär med löfte om bra betalt men några pengar har de inte fått. 11 av bärplockarna har hörts under rättegången och de har alla berättat i stort sett samma historia menar Christina Voigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".