delsbo

Delsbo IF pigg hundraåring

1:26 min

Brynäs är inte den enda idrottsklubben i länet som har anledning att fira. Även Delsbo IF fyller 100 i år. Det är en pigg hundraåring som skapat många idrottskändisar genom åren och satt Delsbo på idrottskartan, mest genom skidåkare.

Men som hundraåring är det nåt annat som är viktigast, det tycker Anki Bryngelsdotter som är ordförande i klubben.

– Att vi har kunnat aktivera människor som bor i samhället. Jag tror vi är jätteviktiga för Delsbo, ungdomar har nånstans att samlas och man lär sig att umgås och samarbeta, säger hon.

Var tionde dellbo är med i Delsbo IF som gjorde sig känd som den stora skidklubben på 70-talet med världsmästgaren Tomas Magnusson och damtrion, Eva Olsson, Gudrun Fröjd och Margreta Hermansson.

– Nu har vi mer bredd än topp. Vi har inte den plånboken att vi kan behålla större namn. Vi har precis haft en duktig skidtjej som är uppfostrad här i Delsbo IF som heter Lovisa Sundin. Nu har hon gått till Skellefteå, där har de en annan organisation som kan ta hand om henne nu när hon blivit så bra.

Den stora sporten är fotboll med sex ungdomslag och många seniorlag.

– På herrsidan har vi division sju, sex och fyra. Damerna spelar i division fyra, säger Lisa Fredin.

Till vintern kan det bli hockey i Delsbo IF och jubileumsåret 2012 kröns med Gefle IF och Sundsvalls giffarna i match den 25 juni. Idag börjar firandet med cykelfesten Bobygden runt 25 km.

– Vi ville göra nåt extra och Bobygden runt är en lagom sträcka, det kändes kul.