söderhamn

Hjälp för utsatta barn

1:23 min

Barn i Söderhamn som bor i familjer där det inte finns pengar för att köpa till exempel glasögon eller fritidsprylar kan nu söka bidrag genom Majblomman, Sveriges största barnhjälpsorganisation. Förra året återuppstod majblommekommittén i Söderhamn och då delades det ut 50 000 kronor i två omgångar.

Majblomman säljs under två veckor av barn i åldrarna nio till tolv år och de insamlade pengarna går till barn i familjer som har det ekonomiskt besvärligt.

– Det kan vara kläder, träningskläder eller en lägervistelse. Vi har ju inte funnits så länge, men jag vet ju av eget arbete att väldigt många är i behov av extra stöd, säger Laila Lindberg från majblommekommittén i Söderhamn.

Majblomman säljs under två veckor av barn i åldrarna nio till tolv år och de insamlade pengarna går till barn i familjer som har det ekonomiskt besvärligt.

Majblomman arbetar ju för att förbättra barns villkor och bekämpa barnfattigdomen i Sverige. När mamma och pappa inte har råd så är det barnen som drabbas både i skolan och på fritiden.

– Det som jag tycker är svårast är att barn känner en skam. Att jag inte är som alla andra, säger Laila Lindberg.

Majblommans ca 700 lokalföreningar är ideella föreningar vars medlemmar består av vuxna med god kännedom om barnens situation på orten.

Majblommekommittén i Söderhamn återuppstod förra året och delade då ut 50 000 kronor i två omgångar i maj och i november. Laila Lindberg vill att fler söker bidrag hos dem och man behöver inte skämmas.

– Alla är välkomna att höra av sig som känner att de har bstöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista