Ewa Mataya Laurance och Markus Chamat, två okända Gävlestjärnor. Foto: Emil Lundberg / Sveriges Radio
gävle

Biljardstjärnor återvänder till Gävle

1:50 min

I helgen kommer två av Gävles mest okända superstjärnor att vara i staden samtidigt. Det handlar om biljardproffsen Markus Chamat och Ewa Mataya Laurance som är två av deltagarna i den sjunde upplagan av Interpool Open.

Ewa Mataya Laurance flyttade tidigt till USA för att bli proffs, men det var i Gävle och i Interpools lokaler hon började sin biljardkarriär.

– Första gången jag var hit kom jag med min bror som var här och spelade med sina kompisar. Jag blev blixtkär så fort jag började spela biljard. Det var den intelligenta sidan jag gillade, jag har spelat i över trettio år och jag lär mig nåt nytt varje gång, säger hon.

Som 17-åring flyttade sedan Ewa till USA, där hon blivit ett stort affischnamn för biljarden med bland annat flera VM-guld. Hon har varit med i flera av dom stora tv-showerna och blir ofta igenkänd på gatorna. Men stjärnstatusen kan ibland vara svår att vänja sig vid.

– Det är konstigt, jag har alltid tyckt att det känns konstigt med autografer. Men när man lever sitt vanliga liv är det inget man tänker på.

Överdriver man om man säger att du är Gävles mest okända superstjärna?

– Det är möjligt, det vet jag inte, säger Ewa.

Även Markus Chamat har ett välfyllt prisskåp med 7 stycken EM-guld och 2 VM-brons som höjdpunkter. Även han var under några en period i USA och spelade, men är sedan många år tillbaka i Gävle. Vad är det då som gjort honom framgångsrik?

– Mitt kämpahjärta är min bästa sida. Jag kämpar till sista bollen i.

Ewa menar att hon inte är en dålig förlorare längre, men att det var värre när hon var yngre.

– Det ligger ett par av mina köer på botten av Gavleån, men det var längesen, säger hon.

Emil Lundberg
emil.lundberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista