LJUSDAL

Miljoner till elabonnenter

1:19 min

De som drabbades av strömavbrott efter stormen Dagmar ersätts nu av Ljusdal Energi. 2,3 miljoner kronor kommer att delas ut till 950 abonnenter.

Men det är inte alla som hade strömavbrott som får ersättnig. Det berättar Jon Johansson som är informationschef vid Ljusdals Energi.

– Det är de som hade avbrott i mer än tolv timmar. Totalt betalar vi ut 2,3 miljoner. Sen varierar det ju kraftigt på de som får ersättning.

Hur mycket får de som får mest och de som får minst?

– Det vågar jag inte svara på. De som får minst kommer att få ett belopp som motsvarar elräkningen så det blir inte så mycket pengar. de som har höga förbrukningar och nätavgifter kommer att få en utbetalningasvi.

Är det en rimlig ersättningsnivå som de drabbade kommer att få?

– Det är jättesvårt att säga. Är man påverkad och har varit utan el i flera dagar så känns det här som en liten ersättning, man har ju blivit mycket mer drabbad än så. Gäller det däremot till exempel en sommarstuga som man inte befinner sig i så kan det ju kännas som att man får mycket pengar istället.

Det är totalt 950 abonenter som får dela på pengarna. Det är fastboende, fritidshus och näringsidkare med Ljusdal Energi som elleverantör. Många av abonnenter får maxersättning, dvs 300 procent av den årliga nätkostnaden.