Halima Ali är en av programledarna i Mode ur ett annat perspektiv. Foto: Privat
Gävle

Slöjmode i nytt TV-program

2:23 min

Nu är det premiär för det nya TV-programmet "Mode ur ett annat perspektiv", ett TV-magasin som ska handla om slöjmode. Programmet sänds varje onsdag på den Fria kanalen i Gävle och det är fem stycken Gävletjejer som ligger bakom idéen.

TV-programmet har producerats på kulturhuset Lättings som står för både tekniken och handledningen.

– De flesta tjejer som jobbar med det här programmet har sjal. Och vi känner att varje gång vi öppnar en modetidning så finns det inget vi kan relatera till, och det är det vi vill ändra, säger Halima Ali som jag träffar utanför ICA i stadsdelen Sätra i Gävle.

"Det stämplas som något tråkigt"
Halima Ali är en av de tjejer som står bakom det nya TV-programmet som hade premiär i onsdags.

– Här i Sätra är det flera som bär sjal, säger hon, och jag hoppas att de - men även att andra - ska titta.

Varför är det här viktigt?

– Ofta så stämplas man bara som muslim och som om det är något tråkigt att ha sjal. Men vi vill visa att det är mycket jobb och mycket roligheter bakom sjalen.

– Som vadå till exempel?

Som att kunna matcha med sina kläder och tänka på färger. För det handlar inte bara om att täcka sitt hår, säger Halima Ali.

Problematiserar slöjan
Programmet ska sändas på onsdagar på den fria kanalen i Gävle, en lokalkanal som når ut till runt 27000 hushåll. Och förutom mode och rent estetiska saker kommer programledarna även problematisera och diskutera slöjan.

En vanlig fördom, enligt Halima Ali, är att bärandet av slöja hänger ihop med förtryck:

– Självklart finns det kvinnor i Sverige och utanför som blir förtryckta av sina män, men det har absolut inte med religion att göra. Jag väljer att gå ut med den, jag väljer att kämpa för den och då tycker jag inte att det är kvinnoförtryck, säger Halima Ali.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista