Som mest var 500 till 600 kunder drabbade i Klossdammen och på Baggargatan. Foto: Christian Höijer / Sveriges Radio
söderhamn

Vattnet tillbaka i Söderhamn

1:44 min

Mellan 500 och 600 kunder blev i morse utan vatten sen en markledning sprungit läck. Vi träffade Hassan Abusagr som larmade kommunen.

– Jag upptäckte det när jag kom hem från jobbet vid tjugo över sex på morgonen. Vattnet forsade, man ser vägen som vattnet har gjort. Men dom var snabbt på plats i alla fall, säger han.

På Baggargatan har det varit full aktivitet under morgonen. Ett knytnävsstort hål på segjärnsledningen innebar att kubikvis med vatten pumpade upp ur marken och underminerade gatan ett 20-tal meter nedför den backe som leder mot centrum.

Under morgonen har en tankbil dels tagit hand om vattenmassorna, och dels försett de boende med färskvatten.

– Vi har en tankbil som står här, så folk kan komma hit och hämta dricksvatten, säger Peter Fryklund, driftsansvarig för Söderhamn Nära.

Är det nån som varit hit och hämtat?

– Ja, det ser ut som att det står nån där nu tycker jag. När det gäller dusch får man vänta, om man inte hämtar en hink och duschar i kallvatten, säger han.

Söderhamn Nära trodde först att vattenläckan kunde tätas innan lunch med ett så kallat svep som skruvades runt läckan. Men den manövern misslyckades, vilket fick till följd att man under eftermiddagen har satsat på en ny metod där ledningen kapas av och förses med en ny bit.

Om det lyckas så kan vattnet vara tillbaka vid tre-tiden säger Peter Fryklund. Däremot får de boende i området räkna med att Baggargatan kommer att vara avstängd under helgen för reparationsarbete.

Vid halv tre meddelade Peter Fryklund att vattnet nu släppts på igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista