Anna-Carin Söderhielm, en av föräldrarna som strider för mindre barngrupper. Foto: Sveriges Radio
Gävle

Besparingar drabbar förskolor

"Jag känner mig sviken som pedagog"
1:48 min

Pedagogerna känner sig svikna och oroliga, föräldrarna lika så. Detta efter ett förslag från Gävle kommun som kan tvinga skolor och förskolor att spara.

89 miljoner kronor, lika mycket som 200 anställda kostar under tre år, så mycket kan Barn- och ungdomsnämnden tvingas spara mellan åren 2013 och 2016.

Detta framgår av ett tjänstemannaförslag som Gävle kommun skrivit och som beskriver konsekvenserna av en sådan stor besparing, eller effektivisering som kommunen kallar det.

– Jag blir väldigt upprörd och jag känner mig sviken som pedagog. Vi har fått vallöften från styrande i kommunen att vi ska få färre barn i grupperna, säger Anna-Karin Hultman som jobbar på Mårdvägens förskola i Gävle.

De skriver i förslaget att man väljer att prioritera skolan och nedprioritera förskolan. Vad tänker du om det?

– Till min yrkeskategori sänder det ut signalen att vi inte är lika viktiga.

En som stridit mycket för att minska barngrupperna i Gävle är föräldern AnnaCarin Söderhielm.

– När jag ser besparingsförslagen blir jag rädd. Det är skrämmande, vi har ju sett under flera år vilken betydelse ekonomin har. Och blir det ännu mindre pengar så blir jag orolig, säger hon.

Förslaget om besparingar tas upp i kommunfullmäktige i juni.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sverigesradio.se

Evelina Davidsson
evelina.davidsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".