1 av 2
Tävlingen spelas med handikappsystem. Foto: Scanpix
2 av 2
Markus Chamat laddar för seger. Foto: Emil Lundberg / Sveriges Radio
gävle

Stjärnspäckad biljardhelg

1:41 min

I dag börjar den sjunde upplagan av biljardtävlingen Interpool open i Gävle. Tävlingen har i år lockat fler deltagare än någonsin, och det är ett stjärnspäckat startfält som kommer kämpa om segern.

– Vi har över 130 spelare med inklusiver Europamästare och världsmästare så det kan inte bli tuffare. Nu gäller det att vara taggad från första matchen, säger Gävlespelaren Markus Chamat, arrangör och en av favoriterna i tävlingen.

Kan du kort förklara regler för dom som inte vet så mycket men ändå vill komma hit och titta?

– Kort sagt: vi spelar med nio bollar. Den enda som ger poäng är nian och för att komma till nian så måste man gå igenom de andra bollarna i nummerordning.

Tävlingen spelas med ett handikappsystem, som gör att amatörer kan tävla mot proffs, och ända ha god chans att vinna.

En av de absolut största stjärnorna i tävlingen är Gävlefostrade Ewa Mataya Laurance. I dag bor hon i USA och är en av sportens största profiler. Vad är då hennes mål med tävlingen?

– Vinna! Nej då, målet är att vara här. Det är en handikapptävling så vem som helst kan vinna.

Markus Chamat hoppas att mycket folk kommer till Interpool i helgen för att följa tävlingen, och han vet vad som är hans drömfinal.

– Det vore roligt om jag och Ewa var i final . Förhoppningsvis skulle vi båda spela bra och Interpool skulle vara packat med publik som kollar på finalen.

Emil Lundberg
emil.lundberg@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista