Vi Gävleborgare

Många tjejer bloggar

"Bloggen har varit en hjälp"
1:51 min

Det har blivit allt vanligare att unga tjejer skriver och läser bloggar. Och bloggandet går allt längre ner i åldrarna, visar en nyligen publicerad rapport om våra internetvanor.

Sofia Händén i Gävle ser sin blogg som en slags dagbok.

– Den har varit som en hjälp genom allt. Det är alltid bloggen som får mig att gå upp på morgonen, som får mig att göra saker och som får mig att brinna för något.

Sofia Händén har skrivit i sin blogg varje dag sedan hon startade den för två och ett halvt år sedan. Hon delar också med sig av sin sjukdomshistoria, när hon opererade bort en tumör i magen för tio år sedan.

– Jag har behövt det. Det har varit otroligt skönt att skriva av sig.

Och Sofia Händén är inte den enda bloggaren. På olika bloggportaler på internet finns minst 8 000 sidor registrerade av personer i Gävleborg. Mest unga tjejer.

– Jag tror att svenska tjejer tillhör dem som bloggar mest i hela världen, säger Olle Findahl, internetforskare vid Högskolan i Gävle.

Han står bakom rapporten Svenskarna och Internet 2011 som bland annat visar att ungefär hälften av alla tjejer mellan 12 och 15 år dagligen läser bloggar.

– Delvis finns det en tradition längre tillbaka att många tjejer vill skriva ner saker. Många gånger är de också bättre på att språkligt uttrycka sig och de gillar att ha kontakt med kompisar.

Sofia Händén börjar ofta sin dag med att lägga ut en så kallad "outfit-bild" på sin blogg, där hon visar hur hon är klädd den dagen. Men nuförtiden skriver hon inte lika personligt.

– När jag tittar tillbaka så skrev jag väldigt detaljerat i början. Mer och mer skriver jag bara ytligt. De som läser behöver inte veta allt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".