Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gävle

Kritik mot höghusplaner

Publicerat lördag 19 maj 2012 kl 07.53
Börje Larsson gör motstånd
(1:41 min)
1 av 2
Börje Larsson går i spetsen för Klockgjutarparkens motståndsrörelse. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio
2 av 2
Hans Ström i SPF anser att behovet av seniorbostäder är viktigare än grönytornas storlek. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio

Nu skärps striden om den lilla Klockgjutarparken på Söder i Gävle. Föreningen SPF Seniorboende i Gävle vill tillsammans med Skanska bygga två sjuvåningshus med seniorbostäder i parken, men de närboende protesterar.

I slutet av sommaren förväntas Bygg och Miljönämnden ta beslut om den detaljplan som utformats för området. Av den framgår att Skanska vill bygga två sjuvåningshus intill de tre höghus som redan kantar det aktuella parkområdet. Därmed kommer 27 procent av parken att försvinna och det gillar inte de närboende:

– Motståndet mot bygget är kompakt. Bortsett från några få undantag är det så gott som 100 procent av grannarna som säger "Nej!".

Parken ska räddas
Det säger Börje Larsson som bor intill parken och som tillsammans med sina grannar bildat en grupp med den uttalade målsättningen att stoppa byggprojektet. Han understryker att det är ett bevarande av parken snarare än ett motstånd mot seniorboenden som är drivkraften:

– Det är viktigt att ha en bra boendemiljö och det kräver grönytor, konstaterar han. Parken använd ofta av de som redan bor här och för de äldre kan den vara enda chansen till rekreation, säger han.

Skräddarsytt för välbeställda
Börje Larssons granne Kerstin Holm anser att det vore bättre om kommunen utnyttjade de "håltomter" som finns centralt, snarare än offra värdefulla grönområden. Hon tycker dessutom att det är provocerande att byggprojektet skräddarsytts för "välbeställda äldre".

– Vi har inget emot att det byggs seniorboende, bara det inte sker till priset av att vår park försvinner. Vi som redan bor här kommer knappast att ha råd att betala den dryga miljon kronor som lägenheterna minst kommer att kosta, säger hon.

Tunna argument
Hans Ström, ordförande i SPF Seniorboende i Gävle är emellertid inte särskilt imponerad av motståndarnas argument. Det är seniorbostäder och inte parker som det råder brist på i Gävle, säger han.

– Det är tätt mellan parkerna på Söder - det finns ytterligare en bara 150 meter från Klockgjutarparken. Dessutom kommer husen endast förbruka 27 procent av grönytan, samtidigt som återstoden av parken rustas upp och förbättras, säger han.

Avsett för "vanligt folk"
Hans Ström är också besviken över att SPF nu får stå till svars för påståendet att byggprojektet skulle rikta sig till någon särskilt välbeställd kategori av pensionärer.

– Det har Folkpartiet som gör politiskt motstånd mot exploatering av Gävles parker slängt ur sig. Sedan har det tillskrivits SPF som ändå består av helt vanliga pensionärer och skattebetalare, säger han.

Politikerna måste besluta
Läget är kort sagt låst, men Hans Ström har inga planer på att besöka det protestmöte som motståndsgruppen arrangerar i parken på söndag eftermiddag klockan tre.

– Nej, vi har sagt vårt. Nu får den demokratiska kommunalpolitiska beslutsprocessen ta vid, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".