kungahuset

Stort intresse för prinsessans dop

1:32 min

Intresset för att bevaka prinsessan Estelles dop nästa vecka är stort. Över 400 journalister är ackrediterade, uppger Claes Jernaeus på UD:s mediecenter.

– Det är en ovanlig nyhet på nåt sätt. De flesta nyheter är ju något negativt. Därför är detta något som har både glädje och familjeglädje i sig. Det tror jag att även det vill massmedia skildra, säger Claes Jernaeus.

På tisdag döps prinsessan Estelle i slottskyrkan i kungliga slottet i Stockholm. På plats kommer det finnas gäster från en rad kungahus och utanför får man väl gissa att det kommer vara fullt med människor som vill vara med på ett hörn.

Fler än 400 journalister är ackrediterade, de har alltså tillstånd att jobba i eller kring slottet. Men det är bara en femtedel av hur många som bevakade vigseln mellan kronprinsessan Viktoria och prins Daniel. Då var det nästa 2 000 journalister här.

Dopet kommer tv-sändas i flera länder och ett sånt här evenemang betyder mycket för Sverige, enligt Claes Jernaeus.

– Ja, det har stort PR-värde. Det är därför Utrikesdepartimentet är inblandat, varför vi har mediecenter. Dopet hjälper till att skapa en positiv och spännande bild av Sverige. Det konstaterades att det kom turister hit efter bröllopet och det försätter, säger han.

Lotta Myhrén

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.